Vruchtbaarheid

Acupunctuur werkt!

Een kind krijgen; het lijkt zo iets vanzelfsprekends. Toch is het dat voor veel mensen niet. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Zo’n behandeling is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI-traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt.

Verminderde vruchtbaarheid

Soms heeft een verminderde vruchtbaarheid een duidelijke medische oorzaak, zoals problemen met de eierstokken of eileiders of de aandoening endometriose. Hierbij groeit het weefsel dat de baarmoederwand bekleedt op andere plekken in het lichaam. Verder kan een slechte lichamelijke conditie van de vrouw of de man leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van de ei- of de zaadcellen. Maar in veel gevallen is er niet echt een medische oorzaak aan te wijzen. We spreken dan van ‘onbegrepen onvruchtbaarheid’.

IVF en acupunctuur

IVF staat voor in vitro fertilisatie. Bij een IVF-behandeling worden de eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht en weer teruggeplaatst. Om de kans op succes te vergroten, ondergaat de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling. Het IVF-traject is intensief en spannend, zowel lichamelijk als emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat per cyclus de kans op een zwangerschap gemiddeld 20 tot 25 procent is. Wanneer naast de behandeling acupunctuur wordt toegepast, neemt de kans op een zwangerschap sterk toe. Andere behandelingen waarbij acupunctuur kan worden ingezet zijn ICSI (intra-cytoplasmatische sperma-injectie) en IUI (intra-uteriene inseminatie).

Wat doet acupunctuur?

Een acupunctuurbehandeling herstelt de energiebalans in het lichaam. Dat heeft een positief effect op de menstruatiecyclus, de hormoonhuishouding en de kwaliteit van de eicellen. Bij mannen heeft acupunctuur een positief effect op de kwaliteit van het sperma. Hierdoor wordt de kans op een natuurlijke zwangerschap groter en die op een miskraam kleiner.

Tijdens een IVf-behandeling heeft acupunctuur de volgende effecten:

  • het reguleert de menstruatiecyclus 
  • het stimuleert de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder 
  • het verbetert de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies 
  • het verbetert de kwaliteit van de eicel 
  • het verbetert de kwaliteit van het sperma 
  • het vermindert het samentrekken van de baarmoeder bij terugplaatsing 
  • het vermindert de bijwerkingen van de medicatie

Een IVf-behandeling kan ook emotioneel een intensief traject zijn. Door een acupunctuurbehandeling wordt u rustiger en groeit uw gevoel van vertrouwen. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle behandeling toe. Als u van plan bent een behandeling met IVF, ICSI of IUI te ondergaan, is het raadzaam om zes tot acht weken van tevoren een afspraak te maken. Over het voor u geschikte behandelplan zal uw acupuncturist u meer vertellen.