Pijn

Acupunctuur werkt!

Brandend, zeurend, prikkend of stekend. Pijn kent vele uitingsvormen. Van welke vorm u ook last hebt, pijn kost veel energie. Vaak hebben mensen met pijnklachten al van alles geprobeerd om ervan af te komen maar niets lijkt echt te helpen. Pijnbehandeling kan inderdaad complex zijn. Daarbij komt dat de beleving van pijn heel persoonlijk is en sterk kan wisselen.

Acute en chronische pijn

Pijn kunnen we verdelen in acute pijn en chronische pijn. Acute pijn duurt maximaal zes maanden en wordt veroorzaakt door weefselschade, bijvoorbeeld een wond, een spierscheur of een beknelde zenuw. Bj acute pijn is er dus een direct en logisch verband met de oorzaak ervan. Deze vorm van pijn is van voorbijgaande aard. Wanneer de pijnklachten langer dan een half jaar aanhouden en/of als er geen duidelijke oorzaak te vinden is, spreken we van chronische pijn. Dit hoeft niet te betekenen dat u elke dag in dezelfde mate last hebt van uw pijnklachten. De intensiteit van chronische pijn kan wisselen en soms kan de pijn zelfs een tijdje afwezig zijn. Ook kan de beleving van dezelfde pijnklachten per persoon erg verschillen. Pijn is heel persoonlijk. Hoe uw pijnbeleving ook is, chronische pijn heeft vaak een grote invloed op uw dagelijks leven en op uw gemoedstoestand. Het kan erg vermoeiend zijn en soms moedeloos maken. Mensen met chronische pijn vormen de grootste groep pijnpatiënten. In Nederland wordt het aantal op ruim twee miljoen geschat.

Wat kan acupunctuur doen?

Pijn is van oudsher de bekendste indicatie voor acupunctuur. Bij acute pijn kan een acupunctuurbehandeling een pijnstillend effect hebben. Dit komt doordat tijdens het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen vrijkomen die ervoor zorgen dat u minder of geen pijn ervaart. Daarnaast is de kans groot dat de behandeling een ontspannend effect op u heeft waardoor u minder pijn gaat voelen. Bij de behandeling van chronische pijn wordt, behalve van het bovengenoemde directe effect, gebruikgemaakt van de holistische benadering die hoort bij acupunctuur. Dit betekent dat een acupuncturist niet alleen naar uw pijnklachten kijkt maar ook naar uw gezondheid in zijn geheel. Omdat bij chronische pijn de oorzaak minder duidelijk is, kan deze benadering van groot nut zijn. Een acupuncturist neemt uitgebreid de tijd om te luisteren naar uw verhaal en ervaringen. Om een diagnose te stellen, kijkt hij naar de energiehuishouding in heel uw lichaam. De verstoringen daarin geven hem veel informatie over uw pijnklachten. De kans is groot dat zo de dieperliggende oorzaak van uw chronische pijn kan worden aangepakt. De behandeling is erop gericht het evenwicht in uw lichaam te herstellen. De acupunctuurbehandeling zal worden aangevuld met leefstijl- en voedingsadviezen. Zo krijgt u instrumenten in handen waarmee u uw gezondheid kunt bevorderen en waarmee u beter kunt omgaan met de pijn als deze weer opspeelt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en intensiteit van uw klachten. Uw acupuncturist zal u daar meer over vertellen.

Voor meer informatie over recent wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van acupunctuur bij pijn, verwijzen wij u graag naar het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur.

Het herstellen van het evenwicht

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld en wordt de energiestroom in uw lichaam weer in balans gebracht. Acupunctuur zet het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen. Tijdens een acupunctuurbehandeling worden heel dunne naaldjes geplaatst op bepaalde punten op het lichaam. Het plaatsen van de naaldjes doet geen pijn. De behandeling kan worden aangevuld met massage, kruidentherapie of een voedingsadvies. Acupunctuur heeft nagenoeg geen bijwerkingen.